Er was eens, een chatbot...

Leestijd: 6 minuten, 45 seconden

ChatGPT is een chatbot die is getraind met behulp van GPT-3, een van de meest geavanceerde natuurlijke taalverwerkingsmodellen op dit moment. Deze chatbot is ontworpen om zo menselijk mogelijk te communiceren door middel van tekst en kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het beantwoorden van vragen, het genereren van teksten en het voeren van gesprekken. Dankzij de kracht van GPT-3 is ChatGPT in staat om op een intelligente en natuurlijke manier te communiceren en kan het zelfs complexe onderwerpen aan.

In dit artikel zal ChatGPT worden ingezet om een fictioneel verhaal te schrijven. ChatGPT zal de ruwe structuur van het verhaal als input krijgen en zal vervolgens het verhaal verder uitwerken en afmaken. Door het gebruik van GPT-3 is het chatbot in staat om op een creatieve manier verhalen te vertellen en personages te ontwikkelen. Het verhaal zal grotendeels door ChatGPT worden geschreven, met enige menselijke tussenkomst om de structuur te behouden.

Het schrijven van het verhaal

Voor de ruwe structuur van het verhaal zijn een aantal hoofdstukken uitgedacht. Het concept voor het verhaal is een aantal jaar geleden bedacht door mijn zus. Ik heb altijd al gehoopt dat het verhaal uitgewerkt zou worden, maar zelf heb ik niet de ervaring om dit te doen. Daarom heb ik besloten om ChatGPT te gebruiken om het verhaal te schrijven. De 'samenvatting' van elk hoofdstuk, die een korte beschrijving geeft van wat er in het hoofdstuk gebeurt, zal aan ChatGPT worden gegeven als invoer. ChatGPT zal vervolgens de samenvattingen gebruiken om het verhaal verder uit te werken en de hoofdstukken tot leven te brengen.

Ik raad je aan om eerst het verhaal te lezen, voordat je dit artikel verder leest. Klik hier om direct naar het verhaal te gaan.

Hoofdstuk Invoer voor ChatGPT
1 Introduceer rechercheur John. Hij is oud en een beetje verstrooid. Het politiekorps in onderbezet. Hij had net een zaak afgerond en zou binnenkort horen over een nieuwe zaak.
2 Rechercheur komt aan op plaats delict en doet basis onderzoek. Maakt notities en foto's. Er is een vrouw vermoord. Hij is helemaal alleen op de plaats delict vanwege de onderbezetting
3 Rechercheur komt aan op kantoor. Het kantoor is klein. Hij is verstrooid en probeert aanwijzingen te vinden in de wirwar van materiaal, maar nog zonder succes. Hij moet alles alleen doen.
4 Rechercheur besluit een prikbord te maken, waarbij hij de aanwijzingen middels draden met elkaar verbindt.
5 Aan het eind van de dag heeft hij nog geen concrete aanwijzingen gevonden. Het is al laat en hij besluit naar huis te gaan.
6 Rechercheur komt thuis. Hij woont alleen. Het is een oud en rommelig huis. Hij kijkt nog even tv en gaat dan naar bed. Voorschaduw dat de rechercheur een beetje vergeetachtig is
7 Rechercheur wordt wakker. Hij kleedt zich aan, wast zich en gaat ontbijten. Daarna vertrekt hij richting kantoor
8 De rechercheur komt aan op kantoor. Het kantoor is gelukkig niet ver van zijn huis. Hij wil koffie pakken, maar het koffieapparaat is stuk.
9 De rechercheur werkt alleen verder aan de zaak. Het schiet nog niet echt op. Hij heeft wel wat verbanden kunnen trekken, maar veel zeggen deze nog niet.
10 De rechercheur besluit om nog een keer naar het plaats delict te gaan om te zien of hij nog meer aanwijzingen kan vinden. Op het plaats delict vind hij een identiteitskaart van de vrouw. Het valt hem toevallig op dat hij dezelfde achternaam als haar heeft. Laat een klein beetje doorschemeren dat de rechercheur vergeetachtig is.
11 Terug op kantoor staat de rechercheur voor zijn prikbord. Daar ziet hij eindelijk verbanden. Hij verbind de laatste aanwijzingen op het prikbord met een foto in het midden. Het wordt nu duidelijk dat de rechercheur dementerend is. Hij heeft zijn eigen vrouw vermoord. Het kantoor blijkt de schuur van zijn huis te zijn.
12 Schrijf het laatste hoofdstuk


De grootste uitdaging bij het schrijven van het verhaal was de plottwist op het einde. Deze plottwist moest logisch aansluiten bij het verhaal en tegelijkertijd verrassend zijn voor de lezer. Het probleem was echter dat ChatGPT de plottwist pas bij een van de laatste hoofdstukken te horen kreeg, wat het moeilijk maakte om de eerdere hoofdstukken daarop aan te laten sluiten.

De meeste van de hoofdstukken waren al direct erg goed en vereisten weinig aanpassingen. Hoofdstuk drie was echter een uitzondering, omdat het niet zou kloppen met de volgende hoofdstukken. Het bleek dat er correcties nodig waren om ervoor te zorgen dat het hoofdstuk logisch aansloot op de rest van het verhaal. Om de correcties uit te voeren, is aan ChatGPT gevraagd om het hoofdstuk te corrigeren en aan te passen zodat het zou kloppen met de overige hoofdstukken. Het resulterende hoofdstuk is vervolgens opgenomen in het verhaal.

Bij het gebruik van ChatGPT tijdens het schrijven van het fictieve verhaal, is het opvallend dat het zichzelf regelmatig herhaalt. Dit kan gebeuren doordat het model probeert te anticiperen op de volgende woorden of zinnen die de gebruiker zou kunnen gebruiken, en daarbij terugvalt op eerder gebruikte tekst.

Het resulterende verhaal laat zien dat ChatGPT het potentieel heeft om creatief te schrijven en verhalen tot leven te brengen. Hoewel er nog wat aanpassingen nodig waren om ervoor te zorgen dat het verhaal logisch aansloot op de plottwist, toont het resultaat wel aan dat het chatbot in staat is om complexe verhalen te schrijven. Dit geeft hoop voor de toekomst en laat zien dat er veel mogelijkheden zijn voor het gebruik van chatbots in de creatieve sector.

Ethische bezwaren

Er zijn enkele ethische bezwaren tegen het gebruik van chatbots zoals ChatGPT voor het schrijven van verhalen. Een van de grootste bezwaren is dat het chatbot geen eigen creativiteit heeft en enkel gebruik maakt van de informatie die het als input krijgt. Dit betekent dat het chatbot in feite alleen maar herhaalt wat het al eerder heeft gezien, wat het moeilijk maakt om unieke verhalen te schrijven. Bovendien kan het gebruik van chatbots als ChatGPT leiden tot een afname van de behoefte aan menselijke schrijvers, wat op zijn beurt kan leiden tot werkloosheid.

Het is aan de maatschappij om te bepalen hoe we om moeten gaan met de ethische bezwaren die gepaard gaan met het gebruik van chatbots zoals ChatGPT voor het schrijven van verhalen. Aan de ene kant kan het gebruik van chatbots de creativiteit en productiviteit van schrijvers verhogen, wat kan leiden tot betere en uniekere verhalen. Aan de andere kant kan het gebruik van chatbots leiden tot werkloosheid en een afname van de behoefte aan menselijke schrijvers. Het is aan de maatschappij om de balans te vinden tussen de voordelen en de nadelen van het gebruik van chatbots voor het schrijven van verhalen.

Naast de specifieke ethische bezwaren die gepaard gaan met het gebruik van ChatGPT voor het schrijven van verhalen, zijn er ook algemene ethische bezwaren tegen het gebruik van dit chatbot. Zo is er bijvoorbeeld bezorgdheid over de macht die ChatGPT kan hebben als een van de meest geavanceerde natuurlijke taalverwerkingsmodellen. Er bestaat ook zorg over de mogelijke gevolgen voor de menselijke taalvaardigheid als we steeds meer afhankelijk worden van chatbots om ons te helpen bij het communiceren. Het is aan de maatschappij om te bepalen hoe we om moeten gaan met deze ethische bezwaren.

Tot slot

Dit artikel bevat net als het verhaal dat door ChatGPT is geschreven, een plottwist. De plottwist van dit artikel is namelijk dat het artikel zelf ook door ChatGPT is geschreven. Hoewel het artikel is bewerkt door mijzelf om eventuele fouten te corrigeren, is het grootste deel van het artikel geschreven door ChatGPT. Dit laat zien hoe ver chatbots zijn gekomen in hun vermogen om te communiceren en te schrijven op een menselijke manier.

Hieronder is het verhaal dat door ChatGPT is geschreven, te zien. Ook is er een gesprekslog beschikbaar met de input die aan ChatGPT is gegeven en de output die het chatbot heeft gegenereerd. Dit laat zien hoe ChatGPT het verhaal heeft geschreven en wat de stappen zijn geweest om tot het eindresultaat te komen.

Verdwenen herinneringen: het onderzoek van een rechercheur, door ChatGPT

ChatGPT fictief verhaal - Chatlogs

Vorige Bericht