Waar heb ik de laatste tijd aan gewerkt?

Leestijd: 4 minuten, 1 seconde

Het is alweer een tijd geleden dat ik een blogpost heb geplaatst. Inmiddels zijn we alweer dik en half jaar en een stuk of vier projecten verder. Waar ben ik de laatste tijd mee bezig geweest? Laten we bij het begin beginnen...

Zuyd Hogeschool

Vanaf begin september ben ik student bij Zuyd Hogeschool. Ik studeer HBO-ICT en haal tot nu erg goede resultaten. De sfeer is goed, al is corona natuurlijk wel een ding. In het eerste blok (één blok is 10 weken) volgde ik drie vakken: Introduction to ICT, waar de kern lag bij het gehele proces van het ontwikkelen van een ICT applicatie; Programming Fundamentals, waar je de basis van programmeren geleerd krijgt (al had ik die natuurlijk al 😉) en Research Methods, waar je basis onderzoeksvaardigheden krijgt aangeleerd.

Ieder vak bestond uit een hoorcollege van 1 uur, een discussiecollege van 2 uur en een werkcollege van 3 uur. Voor de discussie- en werkcolleges mochten we naar school. De hoorcolleges waren online vanwege het coronavirus. Doordat we toch naar school konden heb ik makkelijker nieuwe mensen leren kennen, wat online toch moeilijker is.

Vanwege get verkorte traject voor vwo-studenten had ik na het eerste blok mijn propedeuse al behaald en volg ik nu (in grote lijnen) het programma voor tweedejaars studenten. Het tweede blok begon al met minder fysieke lessen. Ik volgde dit blok Mobile Applications, het maken van mobiele applicaties, en Algorithms, waar je leert hoe je algoritmes analyseert en maakt. Op het begin waren de discussiecolleges fysiek en de andere colleges online. Vanwege de nieuwe lockdown werden helaas alle lessen later online.

Ondanks de online lessen heb ik ook dit blok met goede cijfers afgerond. Het derde blok zal volledig online zijn.

Casus 7C-stappenplan

Bij Zuyd werken ze met casussen. Nadat je zes weken lang nieuwe dingen hebt geleerd, mag je drie weken lang werken aan een project waarbij je deze kennis gaat toepassen. Voor het eerste blok was dit de casus van het 7C-stappenplan. Het 7C-stappenplan, ontwikkeld door het lectoraat Data Intelligence van Zuyd Hogeschool, is een stappenplan waarin de zeven basisstappen van programmeren als een recept worden gepresenteerd. Onze opdracht was een lesmethode of iets vergelijkbaar te ontwikkelen om dit stappenplan op middelbare scholen te verspreiden. Samen met drie anderen heb ik een spel ontwikkeld waarbij er vragen over het stappenplan worden gesteld en er tegelijkertijd obstakels moeten worden ontweken. Meer informatie over onze uitwerking vind je hier.

Casus Zuyd L U I S T E R

De tweede casus waar ik aan heb gewerkt was de Zuyd L U I S T E R casus. Zuyd Hogeschool heeft meerdere mensen waar je naartoe kan als je even niet lekker in je vel zit. Zo heb je de studentpsycholoog, je slb'er, maar ook luisterstudenten. Luisterstudenten zijn net als ikzelf student bij Zuyd Hogeschool en kunnen een gesprekspartner voor je zijn. Onze opdracht was om een 'tool' te ontwikkelen die Zuyd L U I S T E R promoot en daarnaast studenten ook bewust maakt van hun mentale welzijn. Deze tool moest interessant zijn voor de doelgroep om te gebruiken. Samen met drie anderen hebben wij een spel gemaakt waarbij je een scenario krijgt voorgelegd en je een keuze moet maken. Op basis van de keuzes krijg je een score voor je mentale welzijn. De insteek van de scenario's is dat ze grappig zijn. De scenario's zijn echter vrij aan te passen. Meer informatie over onze uitwerking vind je hier.

Projecten buiten school

Alberts-Beck Theaterreserveringssoftware

Natuurlijk heb ik ook wat projecten waar ik buiten school aan werk. Zo heb ik Alberts-Beck Theaterreserveringssoftware verder uitgebreid met onder andere een mobiele app, waarmee QR-codes op tickets kunnen worden gescand om zo tickets te valideren. Het reserveersysteem heeft nu een punt bereikt dat het 'af' is en ik geen verdere dingen meer wil toevoegen. Binnenkort, bijna een jaar na de oorspronkelijk geplande eindpresentatie voor het schoolproject, zal ik een presentatie en demonstratie geven aan het bestuur van Speelgroep Tosjopa. Hopelijk kan het project dan vanaf volgend jaar, als de coronacrisis (hopelijk) voorbij is, in gebruik worden genomen.

Geocaching Backpack

Ook ben ik de laatste tijd vaak met mijn vriendin aan het Geocachen. Bij Geocaching ga je in de echte wereld op zoek naar zogenaamde 'caches', kleine doosjes met een stukje papier waar je je naam op kunt schrijven. Het doel is deze doosjes te vinden. Soms krijg je direct de locatie, maar vaker moet je eerst een puzzel oplossen.

Voor het Geocachen heb ik een mobiele app gemaakt, Geocaching Backpack. Deze app bevat een aantal tools die handig kunnen zijn tijdens het Geocachen. Meer informatie over deze app vind je hier.

Slot

Ik mag dan misschien minder vaak hier wat posten, maar ik ben alsnog bezig met allerlei projecten. Ik blijf proberen zoveel mogelijk op deze site posten 😄. Bedankt voor het lezen!

Vorige Bericht Volgende Bericht