The Making of Blueman: Adventure Time

Leestijd: 2 minuten, 24 seconden

Het is bijna zover, Blueman: Adventure Time komt bijna uit. Op dit moment ben ik bezig met de laatste playtests en daarna komt de game uit. Het halen van de game is ook voor mij, ondanks dat ik het spel zelf gemaakt heb, makkelijker gezegd dan gedaan. Op dit moment moet ik nog 2 checkpoints halen en dan bij het einde zien te komen.

Blueman: Adventure Time is de derde Blueman-game die ik maak. In tegenstelling tot Blueman en Blueman: Racing is deze game gemaakt in Unity, en niet in Scratch. Dit is de eerste keer dat ik een game maak ik Unity en het is een echt leerproces geweest. Unity is namelijk veel ingewikkelder dan Scratch. Daarbij moest ik ook nog C# leren, een taal die ik nog nooit eerder had gebruikt.

Een screenshot van Blueman: Adventure Time in Unity.

Door tutorials van Youtube te volgen begon ik te begrijpen hoe alles werkte en begon ik zelf dingen uit te proberen. Ik had inmiddels een geanimeerde Blueman die kon lopen en springen. Nu wilde ik spikes toe gaan voegen. De grond had ik gemaakt met een zogenaamde "tilemap". Hierdoor kon ik stukjes grond selecteren en plaatsen in het level. Je kunt het vergelijken met Super Mario Maker. Ik heb dus een tweede tilemap gemaakt, die ik "environment" noemde. Vervolgens koppelde ik een script aan deze tilemap die ervoor zorgde dat als ik deze raakte, ik terug ging naar het begin. Ik had werkende spikes. Ik koppelde er een leuke geluidje aan en klaar.

Toen begon ik te denken, wil ik meerdere levels of een groot level? Ik besloot voor het laatste te gaan en een groot level met checkpoints te maken. Dus dat was mijn volgende uitdaging: checkpoints. Ik deed hetzelfde als bij de spikes. Ik maakte een nieuwe "checkpoints" tilemap, en maakte er een script aan vast. Als de speler een checkpoint aanraakt wordt de x en de y van de speler opgeslagen. Maar, als de coördinaten van de speler binnen binnen een straal van 10 van de laatst behaalde checkpoint zitten, doet het script niks. De checkpoint is immers al behaald. Zo kon ik voorkomen dat je telkens het checkpoint-geluid hoorde.


Een screenshot van de tilemap voor de grond.

Dit was het moment dat de basis van de game klaar was. Ik begon met het werken aan het level en zorgde ervoor dat deze een stuk langer werd. Tussendoor werkte ik aan dingen als een pauzemenu, een titelscherm en de opties. Tot het punt waar ik vond dat het level af was. Ik had nog wat bewegende spikes en bewegende platformen toegevoegd, maar ik kon het niet meer uitdagender maken. Het was af.

Het enige wat ik nog wil doen voordat ik het spel uitbreng, is het spel zelf halen. Dan weet ik tenminste dat alles werkt en alles te halen is.

Blueman: Adventure Time verschijnt deze zomer.

Vorige Bericht Volgende Bericht